Boken om Bree gör ingen glad ?!!!

läste igår i aftonbladet.
så här sår de:

Det ska sägas direkt – Stephanie Meyers nya bok är snarare en lång novell än en fristående roman. Sagan har officiellt förklarats som avslutad.Den välvilliga tolkningen till lördagens boksläpp är att författaren vill ge en extra present till sin lojala läsarskara (i morgon kan den läsas gratis på Meyers hemsida). Den mer cyniska tolkningen är att boken ingår i marknadsföringen av filmen ”Eclipse” som har premiär den 30 juni.

Filmen ”Eclipse” och boken ”Bree Tanners andra liv” hänger nämligen ihop. I boken ”Eclipse” attackeras människan Bella Swan och hennes kärlek, vampyren Edward Cullen, av en armé ”nyfödda” vampyrer.

Den ”goda” vampyrfamiljen Cullen försöker förgäves rädda en ångerfull nyfödd som heter Bree. Hon förekommer i så få scener i boken att även fansen haft svårt att minnas henne.

David Slade som regisserat ”Eclipse” ville ha med mer av de nyfödda i filmen. Då fick han läsa ”Bree Tanners andra liv” som Meyer ursprungligen skrivit till en kommande ”Twilight”-guide.

Historien om Bree är mörk. Inte minst vet man redan innan att det kommer sluta eländigt.

Lägg till en tragisk kärlekshistoria, mördade människor och nyfödda vampyrer som sliter kroppsdelar av varandra.

Bokens största problem är att man aldrig kommer särskilt nära Bree. Meyer har själv sagt att hon i efterhand ångrat att hon tog livet av Bree i ”Eclipse”. Nu lämnas jag med känslan av att boken endast väckt fler frågor. Att jag blivit snuvad på något.

Jag saknar också det som ger liv åt resten av ”Twilight”-serien – nämligen den allvarliga behandlingen av svåra ämnen som kärlek och död. Är det okej för Bella att ge upp sitt mänskliga liv för Edwards skull? Vad är godhet – och vad är ondska? Kan man verkligen älska två personer på samma gång?

Samtidigt slipper jag det sämsta med serien. Språket är fortfarande funktionellt, men mindre emotionellt och utan de upprepningar som fått mig att ropa efter hårdare redigering. Böckernas konservativa stråk, Bella och Edwards ohälsosamma beroendeförhållande, övertydligheten.

Jag blir varken särskilt glad – eller upprörd över boken om Bree.

Det är helt enkelt en underhållande bagatell och ett bihang till filmen ”Eclipse”.

Sandra Wejbro.




VAD TYCKER NI SOM HAR LÄST BOKEN ?!
BERÄTTA VA NI TYCKER OM BREE TANNERS ANDRA LIV.

själv tycker ja att boken värkar lika bra som dom anndra böckerna av Stephanie Meyer ^^

kraam
Alice


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0